Waarom de laatste rustplaats steeds vaker groen is

natuurbegraafplaats1In een eerder artikel op deze website kon je al lezen dat wij aan de wieg staan van duurzaamheid, om een gezonde wereld aan onze kinderen na te laten. En – hoe vreemd het ook klinkt – we kunnen dat duurzame leven volhouden tot in het graf.

De groene begrafenis is een trend. Zo kun je begraven worden in een kist van duurzaam hout of zelfs sloophout. Je kunt eveneens kiezen voor een plaats in een grafkelder van bijvoorbeeld gerecyceld beton, dat de uitstoot van CO2 met 15 procent vermindert.

Sterk in opkomst is ook de natuurbegraafplaats. Elk jaar worden twee of drie van dit soort nieuwe rustplaatsen in het land geopend. De laatste vijf jaar kwamen er al tien bij. Een ware ‘hype’, zo vindt de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

Natuurbegraafplaatsen zijn een duurzame manier van begraven worden. Overledenen worden in de natuur begraven, meestal zonder grafmonument, en anders één van biologisch afbreekbaar materiaal zoals hout. Het idee achter dit soort plaatsen is dat lichamen helemaal door de natuur worden opgenomen. Nabestaanden betalen dan ook niets voor grafrechten. Als er geen monument geplaatst wordt, kan met GPS-coördinaten worden aangegeven waar iemand ligt begraven.

Begraven worden op zo’n natuurbegraafplaats mag dan een hype worden genoemd, de groep die dit wil is relatief klein. Slechts een half procent van alle overledenen komt op zo’n plaats te liggen. Toch is de belangstelling van deze groep voor zo’n rustplaats volgens de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland DELA erg groot. Mensen willen zelfs plekken reserveren, iets wat bij reguliere begraafplaatsen bijna niet voorkomt.

 

Tags: , , ,

 

About the author

More posts by