Vrijheidsdrang kan leiden tot financiële risico’s

Een toenemend aantal jongeren kiest voor een vrij bestaan als zzp-er. Zelf bepalen wanneer je werkt, wat je doet en wat je ervoor vraagt. Flexibiliteit is het toverwoord. Wil je drie maanden reizen? Dan werk je een jaartje keihard en geef je jezelf daarna vrijaf. Wil je meer afwisseling? Dan kies je voor een combinatie van uiteenlopende opdrachten. De aantrekkende arbeidsmarkt zorgt ervoor dat er meer werk is te verdelen en bedrijven kiezen bewust steeds vaker  voor een zogeheten flexwerker. Dus wat houd je tegen?

groei-zzp

Niet alleen voordelen

Er zijn dus veel voordelen te noemen van het zelfstandig ondernemerschap. Maar voordat we alles door een roze bril bekijken is het goed om de aandachtspunten eens te belichten. Er zijn namelijk niet enkel voordelen, tegenover de vrijheid staan namelijk ook financiële risico’s. Je wilt tenslotte dat ook financieel alles goed geregeld is.  Wat doe je bijvoorbeeld als je ziek wordt of een ongeval krijgt? Of te oud bent om te werken?

1. Arbeidsongeschikt

Een simpel griepje zul je ook financieel nog wel overleven. Maar wat gebeurt er als je een been breekt, of op een andere manier langdurig je werk niet meer kan doen? De medische kosten zijn in de basis meestal wel gedekt, een ziektekostenverzekering is immers verplicht. Maar als je niet werkt dan stopt ook je inkomen. Je kunt je hiervoor verzekeren maar een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig zijn er verzekeraars die hier iets op bedacht hebben. Zo kun je je alleen voor bepaalde ernstige ziektes verzekeren of een termijn stellen, waarin je zonder inkomen kunt. Door op deze manier je dekking minder uitgebreid te maken, kun je de premie verlagen en raak je bij echt grote calamiteiten niet diep in de problemen.

2. Pensioen

Er zijn veel jongeren die nog totaal niet bezig zijn met hun pensioen. Misschien wil jij er ook nog niet aan denken, maar voor iedereen komt het moment dat je liever zou willen stoppen met werken. Als het zover is, moet dat natuurlijk financieel wel kunnen. Sterker nog, je wilt op dat moment vast nog een aantal punten van je bucket list afwerken, en dat kost vaak geld. Hoe eerder je daarover nadenkt, hoe kleiner het bedrag is wat je opzij hoeft te leggen voor een mooie oude dag. Wacht er dus niet te lang mee en laat je in ieder geval informeren over de mogelijkheden.

 

Tags: ,

 

About the author

More posts by