Tweestrijd over verplicht verzekeren ZZP’ers

Logo headfirstHet valt niet mee om ZZP’er te zijn. Veel van deze ondernemers kunnen amper het hoofd boven water houden, zien hun werk dalen naar parttime opdrachten en blijken ook nog eens slecht verzekerd te zijn. Zo hebben veel ZZP’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of hebben zij deze opgezegd vanwege hoge premies. Eerder bleek bovendien dat verzekeraars miljoenen terugbetalen omdat ZZP’ers jarenlang teveel hebben betaald voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Naar aanleiding van die berichtgeving deed kennisbemiddelaar HeadFirst vorig jaar al onderzoek naar hoe ZZP’ers zich verzekeren.

Toen: verrassende uitkomst

HeadFirst sprak 20.000 hoogopgeleide zelfstandige professionals aan om een enquête naar verzekering in te vullen. Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat 50% van de respondenten een of meerdere zakelijke verzekeringen verplicht wil laten stellen voor alle ZZP’ers. Vooral de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (vindt 22,5%), arbeidsongeschiktheidsverzekering (20%) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (19%) zouden onmisbaar zijn. 10% vindt het noodzakelijk om een rechtsbijstandverzekering verplicht te stellen. Algemeen directeur van HeadFirst noemt de uitkomst opvallend omdat de meeste zelfstandige ondernemers tegen verplichtingen en bemoeienis zijn die de keuzevrijheid beperkt. De ZZP’ers uit het onderzoek hadden zelf de volgende verzekeringen: bedrijfsaansprakelijkheid (59%), arbeidsongeschiktheid (50%), rechtsbijstand (50%) en beroepsaansprakelijkheid (42%).

verzekeren zzp

Nu: verplichte verzekering of niet?

Inmiddels zet het kabinet in Nederland stappen om een systeem op te zetten waarin ZZP’ers daadwerkelijk verplicht worden zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. Partijen vinden dat zelfstandigen en werknemers vergelijkbare risico’s lopen. De bonden die de belangen van de zelfstandigen behartigen, zijn echter tegen dit voorstel. Zij vinden het niet haalbaar om de ruim 800.000 ZZP’ers in Nederland een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten afsluiten.  De bonden vinden dat een klein deel zo’n verzekering niet nodig heeft. Bovendien zouden op deze manier degene met verzekering (uit het onderzoek 50%) gestraft worden.  Of de verplichte verzekering er komt, is vooralsnog onduidelijk.

 

Tags: ,

 

About the author

More posts by