Sst… de televisie kan je horen!

Met de afluisterschandalen van de laatste jaren is de privacy van de burger regelmatig het gespreksonderwerp van de dag geweest. Overheden bespioneren de inwoners, roddelbladen luisteren beroemdheden af en ook socal media zoals Facebook veranderen regelmatig de algemene voorwaarden om meer informatie van de gebruikers met adverteerders te kunnen delen.

Sst… de televisie kan je horen!Wie door al die berichten denkt dat de veiligste optie binnen blijven met de gordijnen dicht is, komt echter nog steeds bedrogen uit. Tenminste, wie een smart TV van Samsung in huis heeft staan, kan wel eens heel goed in de gaten worden gehouden door zijn of haar eigen televisie!

Advies op maat, maar tegen welke prijs?

Het Koreaanse Samsung is de grootste televisieproducent in de wereld. Er worden wereldwijd maar liefst honderdtachtig Samsung-televisies per minuut verkocht en de nieuwste modellen zijn standaard uitgerust van het internettelevisieplatform Smart TV.

Vorig jaar was daar echter ineens het nieuws dat Samsung juist met dit Smart TV-platform wereldwijd gegevens verzamelt over het kijkgedrag van de gebruikers van hun smart TV’s. Het doel hiervan is om de televisiekijker gepersonaliseerde programma-aanbevelingen te kunnen doen, gebaseerd op een analyse van het eerdere kijkgedrag.

Kijkers die dit echter niet op prijs stellen, kunnen deze mogelijkheid gelukkig ook uitzetten op hun televisie. Wordt dit echter niet gedaan en accepteert de gebruiker de algemene voorwaarden van het Smart TV-platform, dan mogen de opgeslagen gegevens ook aan andere partijen, zoals adverteerders en televisiezenders, doorverkocht worden.

Orwelliaanse toestanden

Wie denkt het probleem van de ‘spionerende’ smart TV opgelost te hebben door de mogelijkheid van gepersonaliseerde programma-aanbevelingen uit te zetten, blijkt nog niet alle hindernissen omzeild te hebben. De laatste smart TV’s van Samsung blijken namelijk nog slimmer dan gedacht – misschien wel iets te slim voor de eigen bestwil van het bedrijf.

De nieuwste modellen zijn uitgerust met Voice Recognition waarmee de televisie met de stem aangestuurd kan worden. Reuze handig, zo lijkt het, maar onlangs kwamen onderzoekers er achter dat deze stemcommando’s en andere gesprekken in huis opgenomen worden en onversleuteld verstuurd worden via het internet. Zo heeft niet alleen Samsung zicht op wat er in de huiskamer gezegd wordt, maar kunnen hackers deze data ook onderscheppen en hier misbruik van maken.

Sst… de televisie kan je horen!

Geen wonder dan ook, dat deze afluisterpraktijken van Samsung als snel vergeleken werden met de werkwijze van Big Brother in het onheilspellende boek ‘1984’ van George Orwell. De overeenkomsten zijn dat ook wel verontrustend groot!

De TV luistert mee

Ondanks dat het tegendeel waar lijkt te zijn, verklaart Samsung dat het bedrijf de privacy van zijn klanten erg serieus neemt. De stembesturing kan uitgeschakeld worden en ook zegt een woordvoerder dat de opgenomen gesprekken niet doorverkocht worden aan derden.

Toch geeft het bedrijf de gebruikers van de nieuwste smart TV’s nog een extra waarschuwing mee:

“While Samsung will not collect your spoken word, Samsung may still collect associated texts and other usage data so that we can evaluate the performance of the feature and improve it.”

Oftewel: Let op wat je zegt in je eigen huis – en vooral wáár je het zegt!

 

Tags: , , , , ,

 

About the author

More posts by