tv kijkenDe televisiekijkende consument laat de laatste jaren een interessante verschuiving zien. Men laat het aanbod niet langer meer uitsluitend bepalen door de verschillende zenders, maar bepaalt steeds vaker wat men wanneer kijkt. Een deel doet dit door series te downloaden, maar ook complete seizoenen op dvd worden gretig verslonden. De meeste televisiehebbers hebben dan ondertussen ook al wel één of meerdere seizoenen van The Sopranos, 24 of The Killing in de kast staan.

Consument vindt zijn eigen weg

death-of-dvdDie ontwikkeling is deels te danken aan de vrijheid die de consument op het internet heeft ontdekt. Men hoeft voor een nieuwe serie niet meer jarenlang te wachten tot een Nederlandse zender het aankoopt, maar kan het veel makkelijker al direct na de release in Amerika bestellen. Ook is het thuisblijven voor een tv-programma steeds meer iets van vroeger, omdat men met dvd-boxen en hd-recorders immers altijd kan kijken wanneer men wil. De verwachting voor de komende jaren is dat vooral het streamen van programma’s in populariteit zal toenemen.

Op zoek naar een nieuwe favoriete serie voor komende winter? Op de Internet Movie Database is een overzicht te vinden van de meest populaire tv-series.

 

Tags: , ,