Economische groei door kredietverlening

Hoewel veel politici beweren dat de economie in 2014 gegroeid is of ten minste aan het aantrekken is (afbeelding 1), blijkt dat toch niet helemaal het geval te zijn. Dit komt doordat er minder kredieten verleend worden (afbeelding 2). De Europese Centrale Bank geeft banken in totaal 400 miljard extra, zodat zij de kredietverlening weer op gang kunnen brengen, maar dit bedrag zal niet voldoende zijn.

nl-juni-2013-400x261

Economische groei Nederland 2014. Bron: CPB

Kerngegevenstabel CPB

Bron: HFE Economics

Consumentenkredieten

Uit onderzoeken is gebleken dat het bedrag dat Europese banken uitlenen aan consumenten voor kredieten en hypotheken de laatste jaren sterk gedaald is. Het geven van consumentenkredieten is juist cruciaal om de economie weer te laten groeien. Dat blijkt wanneer we de Europese financiële situatie vergelijken met die van de Verenigde Staten. In Amerika worden namelijk wel meer kredieten gegeven en de economie groeit daar, in tegenstelling tot in Europa, wel. Ook in China groeit de economie dankzij een hernieuwde toename van de kredietgroei (afbeelding 3).

krediet china

Let op de voorwaarden

Kredietverlening is dus essentieel voor economische groei. In Nederland blijft het gebruik van creditcards echter achter, in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Toch is het gebruik van creditcards en consumptief krediet niet per definitie duur of gevaarlijk. Er zitten veel voordelen aan, mits je enige betaaldiscipline hebt en de bedragen zo snel mogelijk aflost. Het is bij het afsluiten van een creditcard of consumptief krediet echter wel erg belangrijk om goed uit te kijken naar de voorwaarden en betrouwbaarheid van de kredietverstrekker. De vier grootmachten (lees: ABN Amro, Rabobank, SNS Bank, ING) scoren vooral hoog in termen van betrouwbaarheid, maar komen vaak duurder uit ten opzichte van de niet-bancaire kredietverstrekkers. Minder bekende instellingen zoals FX,  Directa of AFAB lenen uit tegen lagere rentes en zijn ook aangesloten bij het AFM. Zo betaalt de consument 5,80% aan rente bij een persoonlijke lening van Directa, terwijl deze zelfde lening bij ING 3,10% hoger ligt.

Lees dus goed de kleine lettertjes voor je overgaat tot het afsluiten van een lening.

 

Tags: , ,

 

About the author

More posts by