Duurzaam inkopen dubbel voordelig

duurzaam_inkopenWanneer je met ondernemers praat over manieren om hun bedrijf milieuvriendelijker in te richten, is het kostenaspect al snel iets dat op tafel komt. Logisch, want vaak is er inderdaad een financiële investering nodig om groener zaken te doen. Gelukkig verdienen die investeringen zich tegenwoordig steeds beter en sneller terug, zodat ook de drempel om maatschappelijk verantwoord te ondernemen steeds lager wordt. Daarnaast zien steeds meer bedrijven in dat groen ondernemen helemaal niet duur hoeft te zijn en zelfs flinke besparingen op kan leveren. Een duurzaam beleid op het gebied van inkopen is hier een goed voorbeeld van.

 

De voordelen van duurzaam inkopen

Dat inkopen met een oog voor duurzaamheid de nodige pluspunten oplevert voor het milieu is voor de meeste bedrijven wel duidelijk. Vaak is dit al reden genoeg om op deze manier bijvoorbeeld kantoorartikelen te kopen, maar er zijn nog meer voordelen op dit gebied. Zo blijken bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen het op de beurs tot 30 procent beter te doen dan hun minder betrokken concurrenten. Een even verrassende als logische constatering, want bedrijven die oog hebben voor energiebesparing zijn nu eenmaal meer bezig met efficiëntie. Dit vertaalt zich dan ook vaak naar de bedrijfscultuur in het algemeen en de resultaten in het bijzonder.

 

Ook voor kleinere bedrijven de moeite waard

Vaak wordt gedacht dat deze vorm bedrijfsvoering vooral interessant is voor grote ondernemingen, maar ook op kleinere schaal liggen er wel degelijk kansen. Kleinere bedrijven focussen zich doorgaans bijvoorbeeld vaak op de lage aanschafprijs van een printer, maar zouden zich ook eens moeten richten op de besparingen op langere termijn van zuinige maar soms duurdere apparaten. Daarnaast zijn voor deze kleinere zaken vaak ook opties als dubbelzijdig printen of het aanschaffen van compatible toners al een goede eerste stap, vooral zolang het volledig papierloze kantoor nog geen complete realiteit is. Wie op kleine schaal al groen begint te denken, bereidt zich zo voor op een succesvolle toekomst waarin dit steeds meer een eis zal zijn.

Duurzaam-ondernemen-in-tien-stappen

 

Tags: ,

 

About the author

More posts by