Doping nog steeds onderdeel wielercultuur

Dopinggebruik is nog steeds onderdeel van de wielersport. Dat concludeert de onafhankelijke commissie CIRC dat in opdracht van de internationale wielerunie UCI onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van doping de afgelopen decennia in de sport.

CIRC sprak met meer dan 170 mensen bestaande uit (oud-) profwielrenners, officials en anti-dopingdeskundigen. Ook het UCI zelf wordt sterk bekritiseerd door de commissie. Zij heeft gefaald in het toepassen van haar eigen anti-dopingregels en sloot de ogen bij de ergste gevallen.

Eigen dopingprogramma

Het rapport geeft aan dat dopinggebruik niet meer systematisch door teams zelf wordt georganiseerd, maar dat renners individueel, weliswaar met hulp van derden, hun eigen dopingprogramma opstellen.

Biologisch paspoort niet toereikend

Het biologisch paspoort dat is ontwikkeld door het Wereld Anti-Doping Agentschap in samenwerking met de UCI, heeft nog niet het gewenste effect gehad. In het individuele paspoort worden de resultaten van bloed- en urinecontroles van de atleten bijgehouden. Echter is het hierbij nog steeds mogelijk om kleine hoeveelheden EPO te gebruiken, aldus de commissie.

Armstrong als boegbeeld

media_l_2828921Daarnaast zag de UCI Armstrong als een boegbeeld voor de sport om het negatieve imago om te kunnen turnen na de dopingaffaire. Zo nam de UCI giften aan van de renner en wilde ze hem nog helpen door te dreigen met juridische stappen richting het antidopingbureau Usada in 2012.

 

Quote uit CIRC-rapport: ‘De UCI zag Armstrong als het boegbeeld om de sport er weer bovenop te helpen na de dopingaffaire rond de Festinaploeg’

Goede ontwikkelingen

Ook wordt er in het rapport veel aandacht besteed aan de goede ontwikkelingen in de sport. Dopingautoriteit Herman Ram is erg over het rapport te spreken en noemt het hoopgevend. Er wordt duidelijk aangegeven dat renners die geen doping gebruiken een goede kans hebben om te winnen en er is nu duidelijk aandacht gevestigd op dopinggebruik in de wielersport. Ram gelooft niet in een volledige schone sport en dat er altijd renners zullen zijn die de regels overtreden. De conclusie is alleen dat het wordt teruggedrongen en dat men het moet blijven aanpakken.

 

Tags: , , ,

 

About the author

More posts by