Detailhandel ziet voor het eerst in 5 jaar weer groei

Steiging detailhandel 2014Het is eindelijk zover. De detailhandelverkoop groeit voor het eerst in 5 jaar en vergroot zijn omzet. De omzet is dit jaar maarliefst met 0,5% gestegen ten opzichte van 12 maanden geleden (januari 2014). Vooral in het laatste kwartaal werd veel winst gemaakt. Wellicht dat dit komt omdat er in de decembermaand veel uitgegeven wordt door de consument.

Omzet detailhandel 2014

Vooral de non-foodwinkels zien meer omzet

In het onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden de volgende non-foodwinkels meegenomen:

  • Warenhuizen en dergelijke winkels met een algemeen assortiment non-food
  • Winkels in consumenten-elektronica
  • Winkels in overige huishoudelijke artikelen
  • Winkels in lectuur, sport-, kampeer- en recreatie-artikelen
  • Winkels in overige artikelen, exclusief apotheken

Wat opvallend is aan het onderzoek is dat voornamelijk de doe-het-zelf zaken, consumentenelektronica, drogisterijen en wooninrichtingartikelen het goed doen. De huishuidelijke artikelen en textielwinkels deden het dit jaar wat minder goed. Wel zagen ook zij een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar en is het verlies niet meer zo groot.

Ontwikkelin non foodwinkels 2014

Natuurlijk kunnen de postorderbedrijven en de internetwinkels niet achterblijven. Zij zag dit jaar de meeste steiging. Er werd bijna 10% meer omzet gemaakt dan in 2013. Echt verrassend is het echter niet. De afgelopen twee jaren  zagen we namelijk al een forse steiging. Uiteraard geldt ook hier dat in de maand december de meeste omzet is gemaakt, maarliefst 15% ten opzichte van het jaar daarvoor.

omzetontwikkeling postorderbedrijven en internetwinkels

 

Tags: , ,

 

About the author

More posts by