Advocaat buiten rechtsbijstandverzekering? Liever niet!

Al anderhalf jaar proberen rechtsbijstandsverzekeraars in Nederland te voorkomen dat verzekerden externe advocaten inschakelen. Om dat te bereiken passen verzekeraars onaangekondigd de polis aan, verhogen zij de premies of nemen ze zelf meer advocaten in dienst. Deze ontwikkeling is in gang gezet na een uitspraak van het Europese Hof uit 2013. Die bepaalde dat mensen met een rechtsbijstandverzekering vrije advocaatkeuze hebben. Zij mogen ervoor kiezen om een externe advocaat in de hand te nemen in plaats van gebruik te maken van de juridische hulp van de verzekeraar. En dat drijft de kosten op.

Verandering uitspraak Europees Hof

Europees hofHet Europees Hof sprak zich in november 2013 uit over advocatenkeuze nadat een verzekerde eiste dat hij in de procedure tegen zijn voormalig werkgever zelf zijn advocaat mocht kiezen. Het Europese Hof gaf hem gelijk en sindsdien mogen rechtsbijstand verzekerden (onder voorwaarden) ook advocaten die niet in dienst zijn van hun verzekeraar in de hand nemen. Het gaat om alle procedures, ook waarvoor het hebben van een advocaat niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter of bestuursrechter.

Tot de uitspraak kregen verzekerden standaard hulp van een aangewezen medewerker van de verzekeraar. Een externe advocaat mocht alleen wanneer er zeer specialistische kennis benodigd was, wanneer de verzekerde daadwerkelijk naar de rechter stapte of wanneer beide partijen dezelfde rechtsbijstandsverzekeraar hadden. Rechtsbijstandsverzekeraars melden dat zij sinds de uitspraak een stijging zien van het aantal zaken waarbij verzekerden een eigen advocaat kiezen. Zo praat DAS over een verschil van 3% voor de uitspraak tegenover 30% na de uitspraak.

Waarom hogere kosten?

Een rechtsbijstandverzekering is een laagdrempelige manier om je te verzekeren van juridische hulp bij een conflict. Dat kan bijvoorbeeld bij een burenruzie, een conflict met de werkgever of bij een onterechte huurverhoging. Mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben, kunnen bij hun verzekeraar juridisch advies vragen. Bij een gang naar de rechter vergoedt de verzekeraar de kosten voor een advocaat. Dat gebeurt ook wanneer iemand voor een externe advocaat kiest. Deze advocaten zijn vanwege hun vrije beroep echter veel duurder. In veel gevallen blijkt dat wel vier tot vijf keer te zijn.

Die hogere kosten zijn dan ook de reden dat rechtsbijstandsverzekeraars het inschakelen van externe advocaten willen beperken. Zo nemen zij zelf meer advocaten in dienst, beperken de maximale vergoeding voor een externe advocaat of stellen een eigen risico in voor verzekerden die zelf hun advocaat kiezen. Na de uitspraak in 2013 waarschuwde het Verbond van Verzekeraars al voor hogere premies.
rechtsbijstandverzekering-steeds-vaker-beperkt

 

Tags: , ,

 

About the author

More posts by