Aantal faillissementen gedaald naar laagste aantal in vier jaar tijd

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft afgelopen vrijdag nieuwe cijfers naar buiten gebracht waaruit blijkt dat in april het laagste aantal faillissementen is uitgesproken sinds 2011. Totaal werden er 446 bedrijven failliet verklaard (exclusief eenmanszaken). Dit zijn er 198 minder dan in maart.

Zittingsdagen

De daling heeft vooral te maken met het aantal zittingsdagen dat heeft plaatsgevonden in april. De rechter had in april vier zittingsdagen om faillissementen uit te spreken en in maart waren dat er vijf. Hiermee komt het aantal op het laagste sinds 2011.

Branches

In de handel en financiële dienstverlening werden de meeste faillissementen uitgesproken (105 en 81). De bouw is nog steeds de branche waarin relatief gezien de meeste faillissementen voor aangevraagd worden. In april zijn er echter wel 35 minder faillissementen voor bouwbedrijven uitgesproken ten opzicht van de voorgaande maand.

Afname gemiddeld aantal faillissementen

Het aantal faillissementen in een maand hangt grotendeels sterk af van het aantal zittingsdagen die er in een maand plaatsvinden. Hierdoor kan het aantal failliete bedrijven per maand sterk wisselen. Om een betere trend te kunnen weergeven gebruikt het CBS het zogenaamde driemaandsgemiddelde. Hieruit blijkt dat het aantal faillissementen daalde van 534 naar 523. In februari van dit jaar lag dit gemiddelde op het laagst sinds september 2011. Volgens het CBS was het aantal faillissementsaanvragen in 2013 het hoogste: 12.449. In 2014 was er al een daling van meer dan 20%

grff

2015: 10% minder dan 2014

Kredietverzekeraar Euler Hermes heeft al eerder aangekondigd dat het aantal faillissementen in 2015 10 % lager zal zijn dan in 2014. Ze doen zelf onderzoek waarin de faillissementcijfers van 43 landen worden meegenomen. Hieruit blijkt dat alleen in Spanje de failissementsafname groter zal zijn. Ons land staat op een tweede plek van hoogste dalers. Rusland daarentegen zal kampen met een toename van 30 %. Dit valt te wijten aan de lage olieprijzen. Volgens de directeur van Euler Hermes, Walter Toemen, is de terugval in het aantal faillissementen te zien bij de landen die het hardst getroffen zijn door de crisis en door bezuinigingsmaatregelen van de overheid. ‘”Die betalen zich nu ten positieve uit”, aldus Toemen.

 

Tags:

 

About the author

More posts by