duurzaamheidEen beter milieu begint bij jezelf, dat gezegde kunnen we ondertussen allemaal wel dromen. Maar vaak is dat toch makkelijker gezegd dan gedaan. Dat het tijd is om iets aan een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen te doen, dat staat voor iedereen vast. Maar wat daar nu de beste manier voor is blijft voor veel mensen een onbeantwoorde vraag. Toch is er al veel te lezen op dit vlak voor wie een serieuze stap wil zetten. Een van de meest gelezen boeken op dit gebied is Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things, geschreven door William McDonough en Michael Braungart.

Ondernemen met het oog op de toekomst

Het boek is zo populair geworden dat cradle to cradle inmiddels een ingeburgerd begrip is in de ondernemerswereld. Het uitgangspunt hierbij is om te ondernemen zonder daarbij volgende generaties te benadelen, maar juist van meer opties en grondstoffen te voorzien. Nieuwe producten moeten volgens dit principe bijvoorbeeld worden ontworpen met materialen die na gebruik weer een ander en vaak beter doel kunnen dienen. Deze verbeterde manier van recylcen wordt dan ook wel upcycling genoemd.

Het Nederlandse televisieprogramma Tegenlicht besteedde in 2006 aandacht aan het concept van cradle to cradle. Deze uitzending is via YouTube terug te kijken.

 

Tags: , , ,