38% meer illegale downloads in Nederland

Legal of Illegaal films kijken? Het maakt de Nederlander niets uit..

illegaal downloaden

Bijna iedere Nederlander kijkt wel eens een film. Thuis op de bank, in de bioscoop of bij vrienden. Uit het consumentenonderzoek van IVIR komt naar voren dat we het liefste een film kijken op de televisie, gevolgd door een DVD of Blu-ray. Vlak daarachter komt het illegaal downloaden van een film met maar liefst 12%.

Het zijn vooral de jongeren tussen de 16 en 24 jaar die veel illegaal downloaden. In 2008 downloaden z’n 18% van deze jongeren wel eens een film, terwijl dit nu z’n 56% is. Dat is een enorme stijging in zeven jaar tijd. Legale betaalde video-on-demand, betaalde downloads en streamingdiensten nemen daarentegen gelukkig wel weer toe. Het zijn namelijk even veel mensen die illegaal downloaden als legaal films kijken. Ook is er een lichte stijging te zien bij de bioscopen. Deze stijging is maar minimaal omdat de prijzen van de bioscopen ook toegenomen zijn. Dit kan namelijk een reden zijn waarom vooral jongeren niet heel vaak meer naar de film gaan.

De belangrijkste reden om illegaal te downloaden is omdat het gratis is. Klinkt heel logisch toch? Voor 68% is dit een van de twee belangrijkste redenen. Met 36% staat de reden “de film eerder zien dan dat hij beschikbaar is in eigen land” op nummer twee.

Nog een reden waarom Nederlanders zoveel downloaden is, omdat de meeste Nederlanders niet het gevoel hebben dat illegaal downloaden stelen is. Een derde van de Nederlanders vindt downloaden namelijk volledig acceptabel. En dit dezelfde deel vindt het ook niet kunnen als er een verbod op downloaden wordt gelegd. Filmmakers hebben wel een geluk. Ruim 50 procent van de ondervraagde wil minder illegaal downloaden en 20% zegt zelfs te willen overgaan naar legaal streamen.

daling DVD verkoop 2014

Door illegaal downloaden en o.a. de film dienst Popcorntime zien we een daling van 11% bij de dvd verkoop. Sinds het downloaden is het verkopen van een dvd of cd steeds moeilijker. Al is de opkomst van de LP wel een leuke verrassing.

Wij hopen dat de DVD nog heel lang zal blijven en dat steeds meer mensen overgaan op betaalde film diensten, want zeg nou zelf wat is nou mooier dan een mooie dvd collectie aan de wand of een film kijken in de bioscoop.

Mocht je meer willen lezen over het onderzoek van IVIR dan kan dat via deze link.

 

Tags: , , ,

 

About the author

More posts by